top of page
Writer's pictureStudio Moullet

Obojeni Program ~ Najbolje Boje Za Ulazna Vrata

Updated: Nov 22, 2022

Želeli to da priznamo ili ne, prvi utisci su veoma važni. To se ne odnosi samo na nas lično, nego i na naš dom. A, bukvalno prva stvar koju naši gosti vide jesu naša ulazna vrata. Koliko ste razmišljali o tome šta vaša ulazna vrata govore o vama?

front door, turqoise front door, blue door, blue wall, pots, greenery, ulazna vrata, tirkizna vrata, plava vrata, plavi zid, saksije, zelenilo
(Image credit: Jim Lawrence)

Ručno rezbarena, minimalistička, pompezna, svedena, ekscentrična, pomodna, pretenciozna ili sasvim neugledna, ljudska raznolikost ali i kreativnost ni ovde ne manjkaju.


Mi verujemo da se odnos čoveka prema jednoj sferi života često bukvalno preslikava i na sve ostale, odnosno onaj ko voli da se posveti detaljima u enterijeru i eksterijeru svog doma, često je takav i u ostalim kako oblastima, tako i međuljudskim odnosima. Ko inače ne voli da se “zamara ovakvim trivijalnostima“, ovaj post i nije za njega :)

front door, ulazna vrata, wooden front door, drvena ulazna vrata, modern door, moderna vrata, pots, saksije
(Image credit: Brandon Architects)

Čak i samo laičkim ljubiteljima psihologije, a kamoli nekome ko se profesionalno bavi tim poljem, potpuno je jasno da ulazna vrata oslikavaju ljude koji žive u domu iza njih. Naravno, ukoliko živite u zgradi, mogućnost da možete sami da birate izgled svojih ulaznih vrata nije velika, ali već i otirač ispred njih ili font slova na njima mogu da kažu dosta.

front doors, orange door, blue wall, greenery, ulazna vrata, narandzasta vrata, plavi zid, zelenilo
(Image source: Pinterest)

Psiholozi se najčešće bave bojom kao odrazom karaktera i temperamenta, što je naravno pravilno. Ali, ne zaboravimo ni sveukupni stil za koji se vlasnici odlučuju. Nekad podsvesno, ali često veoma svesno, ljudi biraju ono čemu teže, ono za šta misle da ih reprezentuje u najboljem svetlu, tj. ono kako bi voleli da ih drugi vide. Zato ni ne čudi izuzetno veliki dijapazon raznoraznih rešenja.


Nama je ova tema svakako interesantna, a u ovom postu ćemo se posebno pozabaviti upravo bojama za ulazna vrata i utiskom i značenjem koja one nose.

front door, blue door, yellow door, tile pattern, beautiful doors, ulazna vrata, plava vrata, zuta vrata, plocice sa sarom, lepa vrata
(Image credit: Bella Foxwell)
  • Crvena boja – njom ističete aktivan i vedar duh svoje porodice, ali može da ima i prilično agresivan ton, zato ukoliko je intezivno crvena vaš izbor, razmislite kako se uklapa sa ostatkom eksterijera i stilom arhitekture. Ukoliko se pogodi pravi odnos, rezultat može biti izuzetno atraktivan, da ne kažemo instagramičan.

front door, red front door, beautiful door, seaside house, ulazna vrata, crvena ulazna vrata, kuca pored mora, prelepa ulazna vrata
(Image credit: Benjamine Moore)

Ako ste ljubitelj upravo crvene boje i generalno toplih nijansi, a intenzivno crvena je možda prevelik zalogaj za vas, razmislite o njenim nešto svedenijim, tradicionalnijim varijantama, burgundi, kestenjastoj, nijansama cigle...

front door, red door, ulazna vrata, crvena vrata, burgundy door, burgundi boja vrata, door mat, otirac
(Image source: Pinterest)
  • Ružičasta boja - boja koja se najčešće povezuje sa ženstvenošću, ali i boja univerzalne ljubavi. Nežno roze u kombinaciji sa svetlijim pastelnim nijansama sive ili pesak boje, ili baš naprotiv jarko pink u kombinaciji sa npr. nijansama tamno sive, crne i/ili bele, opcije su razne. Vaša lična smelost, nežnost i razigranost će svakako doći do izražaja.

front door, pink front door, classic door, ulazna vrata, pink vrata, ruzicasta vrata,
(Image source: Pinterest)

front door, pink front door, intense color door, flower pots, ulazna vrata, pink ulazna vrata, intenzivna boja vrata, saksije sa cvecem
(Image credit: The Vawdrey House)
  • Bela boja – najčešća boja ulaznih vrata, i to ne slučajno. Ovakva vrata asociraju na čistoću, urednost i sofisticiranost, ali kako ne biste upali u zamku utiska sterilnosti, ne plašite se dodatnih akcenata!

front door, white front door, minimalistic door, greenery pots, ulazna vrata, bela ulazna vrata, minimalisticka vrata, zardinjere, dog, pas, zlatni retriver, golden retriver
(Image credit: Homes To Love)

front door, white front door, traditional door, greenery pots, ulazna vrata, bela ulazna vrata, tradicionalna vrata, zardinjere, cottage style house
(Image credit: Rain And Pine)
  • Crna boja – ističe duh tradicije, odiše formalnošću, ali i otmenošću, koju će svakako dodatni naglasiti kombinovanje sa zlatnim ili mesing detaljima. Pobornici filozofije uređenja prostora prema feng shui principima crnu boju povezuju sa vodenim elementom i dubokom mudrošću, i veruju da će onima koji upotrebe ovu boju za svoja ulazna vrata, ona privući pozitivnu energiju i prosperitet.

front doors, ulazna vrata, black front door, crna ulazna vrata, elegant door, elegantna vrata, greenery pots, zardinjere, checkered floor, sahovsko polje plocice
(Image source: Pinterest)
  • Siva boja - ovo je veoma moderna i elegantna opcija za boju vrata. U zavisnosti od dizajna, toga da li je u pitanju svetla ili tamna nijansa ove boje, kao i uklapanja sa ostatkom eksterijera i materijala, vrata u ovoj boji mogu imati jedno od stotinu lica, od raskošno tradicionalnog do minimalistički savremenog izgleda.

front door, ulazna vrata, grey front door, siva ulazna vrata, contemporary door, savremena vrata
(Image credit: Ekaterina Fedorchenko)

front door, ulazna vrata, anthracite front door, antracit ulazna vrata, contemporary door, savremena vrata
(Image credit: Studio McGee)
  • Zelena boja – u opticaju su razne nijanse, a generalno sve asociraju na harmoniju i svežinu. Popularne su i zbog ustaljenog mišljenja da privlače tj asociraju na bogatsvo i prosperitet. Naš savet je kao za crvenu boju - samo da ne bude previše agresivna. Mint varijante, ali i razne opcije maslinaste ili tamno zelene su odlično rešenje.

front door, green front door, ulazna vrata, zelena ulazna vrata, brick wall, zid od cigli
(Image credit: Seaport Shutter )

front door, mint front door, victorian entrance, ulazna vrata, mint ulazna vrata, dekoracija ulaza, pas
(Image credit: London Door Company)
  • Žuta boja – svakako bi vas istakla u okruženju. Odaje energiju, vedar duh, pozitivnost. Ukoliko se lepo komplementira sa ostatkom doma i ukoliko vam je upečatljivost i atraktivnost doma pri vrhu spiska prioriteta, odlično je rešenje.

front door, yellow front door, bicycle, greenery pot, ulazna vrata, zuta ulazna vrata, bicikl, zardinjera
(Image source: Pinterest)
  • Narandžasta boja - ukoliko je curb appeal ono čemu težite, narandžasta je prava boja za vas. Ova topla, živahna boja podstiče i ističe vašu kreativnost i individualnost, motiviše, podiže nivo energije...

front door, orange front door, modern architecture, ulazna vrata, narandzasta ulazna vrata, moderna arhitektura
(Image credit: Shed Architecture & Design)
  • Plava boja – dijapazon nijansi plave je impozantan, a ova boja budi osećaj poverenja i dobrodošlice koju god nijansi da odaberete. Tamnije obično odaju utisak elegancije i istančanog ukusa, a svetlije prisnosti, mira i otvorenosti, ali nijansa nije jedina koja jedina određuje da li će konačan utisak biti utisak otmenosti ili će kod posmatrača prizvati duh Mediterana. Veliki uticaj ima svakako sveobuhvatan stil za koji se odlučite.

front door, mediterranean blue door, oranges, blue front door, ulazna vrata, mediteranska vrata, pomorandze, saksije, plava vrata
(Image credit: Leap Frog)

front door, blue front door, flower pots, ulazna vrata, plava ulazna vrata, zardinjere
(Image credit: Gunter & Co)
  • Ljubičasta boja - boja otmenosti, mudrosti, boja nežnosti, boja otvorenog duha... Vrata u ovoj boji nose sa sobom drugu vrstu upečatljivosti u odnosu na recimo crvenu i narandžastu, ali će vaš dom zahvaljujući njima sigurno biti zapažen, bilo da izaberete nežnu lavandu ili bogatu nijansu plavog patlidžana.

front door, lavender front door, dog, greenery, ulazna vrata, lavanda ulazna vrata, zelenilo, pas
(Image credit: Dulux)
  • Prirodna boja drveta – u zavisnosti od stila, ova vrata mogu da deluju vrlo rustično ili krajnje moderno i sofisticirano. Ono što je sigurno je da je drvo materijal koji sigurno nikada neće izaći iz mode. U svakom slučaju, u kombinaciji sa tamnim metalnim elementima, vrata u prirodnoj boji drveta mogu da budu savršeno, atraktivno i dugovečno rešenje.

front door, wooden front door, modern door, minimalism, ulazna vrata, drvena ulazna vrata, moderna vrata, metal
(Image credit: Cornerstone Architects)

wooden door, door knob, hand door knob, apple, drvena vrata, kvaka, ruka, jabuka, victorian door knob
(Image source: Pinterest)


348 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page