top of page
Writer's pictureStudio Moullet

Let The Sunshine In!

Updated: Nov 22, 2022

Boje imaju moć da utiču na naše raspoloženje, i zato je važno birati ih mudro: one treba da odražavaju vaš karakter, ali i da podstiču odgovarajuću atmosferu u svakoj pojedinačnoj prostoriji.

yellow, yellow sofa, yellow interior, zuta sofa, zuti enterijer
(Image credit: Snug Sofa)

Boja Dana - Žuta!


Današnja tema nam je žuta - boja Sunca, energije, intelekta, boja buđenja optimizma i ubrzavanja metabolizma. Ova boja je odlična za kuhinje, trpezarije, hodnike, a iz iskustva znamo da izgleda sjajno i u dnevnim sobama. Neophodno je samo biti pažljiv sa nijansama koje koristite i, naravno, količinom žute u prostoriji.

yellow, yellow interior, zuti enterijer, monochromatic interior
(Image credit: Casa Vogue)

Žuta boja je svakako izuzetno atraktivna za fotkanje i raznorazne varijante umetničkog eksperimentisanja, kao na primeru iznad (predlog monohromatskog enterijera). Ali, u realnom životu, barem u slučaju ove boje, važi pravilo "manje je više".


Uradi Sam(a)


Ljudi najčešće potežu za najočiglednijim načinom osvežavanja prostora ovom bojom - žutim jastučićima, ili eventualno žutim draperima. I to rešenje je sasvim na mestu. Mi smo za vas spremili nekoliko ideja kako to da uradite malo smelije, a za svaku od ideja vam treba samo papirna traka, malo boje, četka, valjak i dobro raspoloženje.



# Žuta intervencija Nº1


Za početak predlažemo jednu veoma dekorativnu i veoma povoljnu intervenciju - uz malo papirne trake i boje, "doradite" sami neki od svojih buvljačkih ulova. Pod ovim mislimo na uramljene slike, koje možete često da nađete na nekoj od buvljih pijaca, po izuzetno povoljnim cenama. Pravilo za ovu intervenciju je: što pompeznije uramljeno delo, što barokniji motiv (pejzaž ili portret), to bolji efekat.

yellow, yellow interior, zuti enterijer, monochromatic interior, dipped painting, slika, DIY
(Image source: Pinterest)

Koraci 1 po 1:

  • Prvi korak je, dakle, pronaći odgovarajuću sliku, po mogućstvu sa zlatnim ramom (ukoliko je u nekoj drugoj neodgovarajućoj boji, prefarbajte ga u zlatno, bićete nam zahvalni).

  • Papirnom lepljivom trakom prelepite granicu između obojenog dela i dela koji ćete ostaviti u originalnom izgledu.

  • Prebojte željeni deo slike kompletno, uključujući i ram, da biste postigli utisak da je cela slika umočena u kantu boje, et voilà!

yellow, yellow interior, zuti enterijer, monochromatic interior, yellow painting, dipped painting, slika
(Image source: Pinterest)

Ukoliko ste avanturistički raspoloženi i želite još malo da '"podignete ulog", možete da obojite i deo zida iza, deo plafona iznad, i deo nameštaja ispod slike, istom nijansom i u istoj granici kao na slici (primer fotografija iznad). Nama je najlepša opcija ukoliko je baš u pitanju žuta boja, jer ona svakako ostavlja najvedriji utisak na posmatrača, a na vama je da prosudite da li ćete se poigrati i nekom drugom bojom.



# Žuta intervencija Nº2

yellow, yellow interior, zuti enterijer, stripes, pruge
(Image source: Pinterest)

Večite miljenice - pruge! Pruge će zasigurno doneti razdraganost u vaš prostor, a mi vam ovoga puta predlažemo i da ih položite u nešto nestandardnijem položaju, tj dijagonalno. Ovako usmerene pruge, pogotovu u žutoj boji, unose neverovatnu toplinu i optimizam u enterijer, a mogu da budu sjajna podloga i za galeriju na zidu. Otići će vam malo vremena dok izlepite traku pre nego što ih nanesete četkom ili još bolje valjkom, ali ćete sigurno biti baš zadovoljni postignutim. Druga opcija bi bila da pronađete žuto-bele prugaste tapete i da ih zalepite položene dijagonalno, što u svakom slučaju iziskuje malo više spretnosti.



# Žuta intervencija Nº3

yellow, yellow interior, zuti enterijer, monochromatic interior, hodnik, stepenice, stairway, hallway
(Image left, source: Pinterest; Image right, credit: AW Architects, NZ):

Izuzetno efektan i jednostavan način da osvežite svoj hodnik ili stepenište je da ga samo delimično obojite u žutu boju. Dobićete instant utisak dodatnog svetla i topline. Pročišćeno, vedro, optimistično, šta još poželeti?



# Žuta intervencija Nº4

yellow, zuta, yellow interior, yellow wall, zuti enterijer, zuti zid
(Image source: Pinterest)

Za postizanje malo teatralnijeg efekta u spavaćoj sobi, definišite prostor jednostavnom prugom u širini uzglavlja u toplo žutoj boji, koja se proteže i preko plafona. Ukoliko je ostatak prostora sveden, u beloj, nežno sivoj i pesak boji sa elementima u kontrastnoj teget nijansi, dobićete fantastičan efekat promišljenog, modernog i izdizajniranog prostora.



# Žuta intervencija Nº5

yellow, zuta, yellow interior, yellow wall, zuti enterijer, zuti zid
(Image source: Pinterest)

Takozvanim zoniranjem žutom bojom u različitim prostorijama stana i u različitim oblicima se enterijer osvežava dozom razigranosti i smelosti. Mi vas u tome maksimalno podržavamo!


yellow, zuta, yellow interior, zuti enterijer, yellow wall, zuti zid
(Image source: Pinterest)

yellow, zuta, yellow interior, yellow wall, zuti enterijer, zuti zid
(Image credit: Grillo Designs, UK)


# Žuta intervencija Nº6


Ukoliko se odlučite da žutu boju prenesete i na deo nameštaja, efekat će biti još jači!

yellow, zuta, yellow interior, yellow wall, zuti enterijer, zuti zid
(Image credit: Dezeen, Lookofsky Architecture, SE)

yellow, zuta, yellow interior, zuti enterijer, yellow wall, zuti zid
(Image source: Pinterest)

yellow, zuta, yellow interior, zuti enterijer, yellow wall, zuti zid
(Image source: Pinterest)


# Žuta intervencija Nº7


I, za kraj, poigrajte se detaljima u ovoj fantastičnoj boji.

yellow, zuta, yellow interior, yellow decor, yellow chandelier, yellow chair, zuta stolica, zuti luster, diy, uradi sam, zuta lampa. yellow lamp
(Images source: Pinterest)

Budite maštoviti i slobodni, osvežite stare komade koje već imate zanimljivim intervencijama, ili krenite u avanturu po starinarnicama ili buvljim pijacama, pa ovom uzbudljivom i zahvalnom bojom obojite otkrivene bisere u vidu npr starih baroknih svećnjaka, neobičnih visilica, rasparanih stolica, atraktivnih komodica...


Pustite mašti na volju!






Comments


bottom of page