top of page
Writer's pictureStudio Moullet

Kako Da Stilizujete Plafon ~ 7 Fantastičnih Ideja Za Vaš 5. Zid

Svaki put kada izgovorimo frazu o “naša 4 zida” zaboravljamo fakat da njih zapravo u svakoj (standardnoj) sobi ima 5, ukoliko ne računamo i pod kao šesti. Podove prekrivamo različitim podnim oblogama, keramikom, fensi tepisima. Što se tiče zidova, u 90% slučajeva prilikom sređivanja našeg prostora bavimo se izgledom samo njih 4, tj vertikalnim zidovima. Njih “šminkamo” bojom, tapetama, ukrasnim lajsnama... A, šta bi sa našim petim zidom, sa plafonom? Pa, osim kačenja rasvete i redovnog održavanja u smislu krečenja u belo, on se manje-više estetski potpuno zanemaruje. U želji da malo razbijemo ovaj šablon, donosimo vam predloge kako da jednostavno i uglavnom izuzetno povoljno, stilizovanjem upravo plafona u svoj prostor unesete dinamiku/glamur/lični pečat.

mural on ceiling, mural na plafonu, new york loft, penthaus, luxury apartment
(Image credit: Evan Joseph)

Ideja N°1 – Rozetne


Ovo je izuzetno jednostavan, efektan i povoljan način da razbijete monotoniju. Dostupne su opcije od gipsa i stirodura, a opseg proporcija i stilova je veoma raznovrstan. Da li ići na jednostavniji ili potpuno barokni dizajn, kolika će biti veličina same rozetne, da li je ostaviti belu, ofarbati u neku akcentnu boju, prefarbati je zajedno sa plafonom u odgovarajuću nijansu? Mogućnosti su bezbrojne, a koju ćete opciju izabrati, zavisi i od enterijera i od vaše mašte.


Ideja N°2 – Boja!


Jedno od najjednostavnijih rešenja za akcentovanje naše “pete dimenzije” i jedno od "najnežnijih" rešenja što se tiče našeg budžeta jeste upravo boja. Ova prosta intervencija može da napravi potpuni preokret. U odnosu na ostatak enterijera i intezitet boje, ovakav plafon može da “podrži” dizajn celokupnog prostora ili da bude upravo fokus oko kojeg se gradi ostatak enterijera. Zato, četke u ruke i mašti na volju!


Ideja N°3 – Drvene grede


Ukoliko najpre imate sreće da imate odgovarajuću visinu prostora, najefektniji način da je istaknete, kao i da sam enterijer učinite skulpturalnijim/monumentalnijim, jeste drvena dekoracija plafona. Vaš peti zid momentalno dobija treću dimenziju, a ulaganje u ovakav poduhvat uopšte ne mora da bude toliko skupo koliko se često pribojavamo. Naime, pored pravog drveta, u opticaju su i razne imitacije, koje pored sjajnog izgleda imaju i odličnu cenu. Da li ćete za dekoraciju koristiti opcije od poliuretana, medijapana, iverice, stirodura, stiropora ili pravu stvar, svakako zavisi u dobroj meri od vašeg budžeta, ali i od vaših želja u smislu dizajna.

Drvene grede u prirodnoj boji i njihove imitacije od poliuretana i stirodura u svakom slučaju izgledaju najrustičnije, ali ih to ne isključuje za upotrebu u nekom svedenijem, minimalističkijem enterijeru, ili u prostoru uređenom po principima i dalje ultra popularnog skandinavskog dizajna – upravo u takvim prostorima će najbolje doći do izražaja i uneti, tj dodati neophodnu dozu topline. Ukoliko naginjete klasici, ili baš nekom šik spoju klasike, modernog i na primer dizajna karakterističnog za polovinu dvadesetog veka, onda su drveni paneli (kao i imitacije istih) odlična ideja. Momentalni utisak raskošnosti i upečatljivog stila je neizbežan.


Ideja N°4 – Tapete


Sledeći put kad budete razgledali neke od mnoštva dezena tapeta u ponudi, razmislite malo van okvira i pokušajte da zamislite neke od njih upravo na vašem plafonu. Tapetama se veoma brzo postiže značajna promena u enterijeru, a na sveukupan izgled svakako utiče mnogo faktora: da li je dezen suptilan ili totalno bombastičan, da li je patern sitan ili krupan, koliko su jake boje na samom tapetu, da li je kontrast intenzivan ili ne, da li je u pitanju konkretan motiv ili apstrakcija...

Uzmite uvek u obzir prvo koliku površinu pokrivate, koliko je “užurban” ostatak prostorije, i naravno koliko drastičnu promenu želite. Mogućnosti su bezbrojne. Kod prostorija kao što su kuhinja i kupatilo npr, u većini slučajeva možete da idete sa nekim smelijim dezenom, jer su kod njih obično vertikalni zidovi skoro potpuno zauzeti raznoraznim elementima nameštaja + otvorima, tako da je plafon idealna površina za vaš lični dizajnerski pečat. Takođe, tamnije boje mogu da naizgled smanje visinu prostora, a svetlije da je povećaju, ali to nije nužno pravilo – u jednačinu ulaze i tekstura i završni izgled papira, da li je tapet sjajan ili mat, koja nijansa boje je u pitanju i kako se uklapa sa ostakom enterijera u konkretnom prostoru.

Pored standardnih tapeta sa paternom koji se ponavlja, možete da razmislite i o opcijama fototapeta, uz pomoć kojih se dobija efekat murala na plafonu. Kod fototapeta nema ponavljanja motiva, te je samim tim i utisak drugačiji. I u ovom slučaju opet postoji par opcija: one u gotovim dimenzijama (povoljnija varijanta, ali često morate da pravite kompromise oko uklapanja sa dimenzijama površine koju vi želite da prekrijete) i one kod kojih vi birate i motiv i dimenzije. Najlepša i najekstravagntnija opcija bi svakako bila da na plafonu imate originalni ručno slikani mural, ali ta tema definitivno zahteva svoj sopstveni post.


Ideja N°5 – Ukrasne lajsne


Ukrasne lajsne su negde na pola puta između rozetni i drvenih greda, a opet su priča za sebe. Prave se od različitih materijala: drveta, gipsa, poliuretana, stiropora, i u zavisnosti od toga im variraju i kvalitet i cena. Što se tiče dizajna, tu je već sve do vas. I od uslovno rečeno najobičnijih, ravnih lajsni, može da se slaganjem na plafonu u zanimljiv patern dobije nešto potpuno nesvakidašnje. Efekat je manje “pompezan” nego kod drvenih greda samim tim što im je visina/debljina manja, ali to ne znači da će vaš prostor biti manje lep. Naprotiv! Zbog njihove suptilnosti u odnosu na grede, utisak je više filigranski, i upravo zbog toga za njih nije neophodno da visina plafona bude viša od standardne. O superiornosti u smislu fizičke lakoće postavke u odnosu na drvene grede da i ne govorimo.


Ideja N°6 – Drvene obloge


O drvenim gredama, koje ostavljaju izuzetno snažan, nekada čak teatralan utisak, smo već govorili iznad. Nešto svedenija, a takođe izuzetno upečatljiva varijanta dekoracije drvetom jeste dekoracija plafona drvenim oblogama: u vidu lamperije, drvenih talpi, laminatnih obloga od prirodnih materijala i svim mogućim medijapan, ALU i PVC opcijama istih. Ne zaboravljamo ni na opciju tapeta sa ovim dezenom, koje mogu veoma uspešno da zamene pravu stvar.

Od toga da li će obloga biti bajcovana ili bojena, koja nijansa će biti u pitanju, koliku površinu ćete uopšte plafona pokriti istom, zavisi i sveopšti utisak. Ovakav način dekoracije će u svakom slučaju značajno utopliti vaš prostor, a fantastično će se uklopiti kako u minimalističke enterijere u kombinaciji sa raznim vrstama betona i metala, tako i u sve moguće varijante stila modernih planinskih/seoskih kuća. A, nas u svetlijim nijansama gotovo momentalno asocira na čuveno mondensko letovalište Njujorčana, Hempton na Long Ajlendu.


Ideja N°7 – Pruge


Naš mali serijal o dekoraciji plafona završavamo upravo njima, kraljicama neodoljivosti - prugama. Obožavamo ih na odevnim predmetima, ukrasnim detaljima, čest su izbor za vertikalne zidove dečijih soba. Bude u nama dobar osećaj, koji može da nas u odnosu na naše afinitete vodi od steampunk-a do pastelne razigranosti. U zavisnosti od kombinacije boja, asociraju na različite stvari, a za sve njih je zajednički utisak energije kojom ispunjavaju prostor. Koliko će ona biti intenzivna, odnosno smirujuća, zavisi od nijansi, jačine kontrasta i širine razmaka među njima.

Ovaj način dekoracije je jedan od najjednostavnijih (možete sami da ih oslikate/okrečite ili da prosto zalepite prugaste tapete umesto toga), ali sigurno nije za svakoga. Ukoliko je vaš lični stil smeliji i naginje npr ka pop artu, vi ste odličan kandidat za Neodoljive, ali mudro razmislite upravo o upotrebi boja i veličini pokrivene površine u odnosu na ostatak enterijera i ono što želite da postignete – cilj je da ceo prostor izgleda dobro osmišljeno i sa stilom, a ne kao da je ceo stan jedna velika gore pomenuta dečija soba.



Recent Posts

See All

Comments


bottom of page