top of page
Writer's pictureStudio Moullet

Još Jedan Come-back Velike La Mame

Updated: Apr 28, 2023

Dizajn Fotelje Up I Njen Kultni Status


Davne 1968. godine, tada mladi 29-godišnji arhitekta i dizajner u usponu, Gaetano Peše, imao je "Eureka!" momenat u svojoj kadi. "Imao sam sunđer u ruci. Kada bih ga pritisnuo, on bi se skupio, a nakon otpuštanja bi povratio svoj prvobitni volumen." Iznenadno pitanje koje je postavio samom sebi: zar ne bi i fotelja mogla da se ponaša na isti način, ga je zaokupilo toliko da je počeo da eksperimentiše u svom pariškom studiju sa u tom momentu najavangardnijim novim materijalom - poliuretanom. Ono što se iz silnih eksperimenata izrodilo kao gotov proizvod naredne godine jeste potpuno originalna i više od 5 decenija kasnije i dalje fascinantna fotelja Up, iz milošte nazivana "La Mamma", "Big Mamma" i "Donna".

la big mamma, up armchair, gaetano pesce
(Image credit: Luxe Interiors)

Atraktivna i potpuno nekonvencionalna, ova fotelja spajala je umetnost i tehnologiju već samim činom otpakivanja - spakovana u pljosnatoj, skoro dvodimenzionalnoj formi, otvaranjem pvc omota bi započela svoj "performans" samonaduvavanja u konačnu, zavodljivu i senzualnu formu koja vrlo jasno asocira na žensko telo.



Sam oblik ima svesnu direktnu vezu sa prikazima ženskog tela iz najranijih civilizacija - kreator je želeo da asocijacija bude jasna i iskonska, oslanjajući se na fenomen koji Jung naziva "kolektivno nesvesno". Ali, iza ove senzualne forme ne stoji samo puka estetika, i zato je La Mama jedan od najboljih primera dizajna usmerenog na kolektivnu podsvest, jer funkcioniše na nekoliko vizuelnih i psiholoških nivoa.



Fotelja je u donjem delu lancem povezana sa manjim tabureom u obliku lopte. Suština celokupnog dizajna je zapravo, neko bi rekao feminizam, a mi bismo rekli bazični humanizam. Peše je želeo da dizajnom koji se poziva na arhaičan prikaz zatvorenika sa olovnom kuglom vezanom za članak ukaže na u najmanju ruku nezadovoljavajući položaj žena u društvu. "Žene pate zbog predrasuda muškaraca. Ova fotelja govori upravo o tom problemu.... Ja sam pričao ličnu priču o tome kako vidim ženu: uprkos sebi i potpuno nevoljno, žena je oduvek bila sama svoj zarobljenik. O muškom nasilju nad ženama je u to vreme tek počelo da se govori javno. Tada sam mislio da će se ovaj ozbiljan pokazatelj neljudskosti, koji se dešavao širom sveta, vremenom smanjiti. Nažalost, to nije bio slučaj."



La Mamma je vrlo brzo stekla kultni status, delimično i na osnovu reklamne kampanje koja se bazirala na provokativnim fotografijama koje su svoj futuristički stil bazirale negde između Barbarele i ratnica Amazona. Uprkos tome, fotelja Up je prestala da se proizvodi već 1973. godine, jer je u međuvremenu otkriven razorni efekat freona, korišćenog za njenu proizvodnju, na ozonski omotač.



Iako je proizvodnja nastavljena 30-ak godina kasnije, pravi veliki povratak na scenu je doživela 2019. godine, kada je B&B Italia, originalni proizvođač (ranijeg naziva C&B), reizdao kopiju originalne fotelje, Up50, u bež i petrolej zelenim prugama u čast 50 godina od "rođenja" ove Venere.



Iste godine je u okviru Nedelje Dizajna organizovana i velika instalacija nazvana "Maestà Sofferente" ili "Stradajuće Veličanstvo" na Pjaca del Duomo u Milanu. Peše je ovoga puta nešto više u svojstvu umetnika nego dizajnera, postavio 8 metara visoku "La Mamu" ispred same katedrale. Probodena mnogobrojnim strelama i okružena nizom životinjskih glava od polistirena i fiberglasa, ova predimenzionirana figura je bila njegov način da još jednom iskaže stav prema represivnom odnosu prema ženama, da ukaže na njihov nezavidan položaj i da digne glas protiv nasilja nad njima. Instalacija je izazvala i neke oprečne reakcije od strane određenih feminističkih pokreta, koji su smatrali da Gaetano u stvari tretira ženu kao deo nameštaja, ali je podstakla i određene ekološke pokrete na kritiku zbog njegovog korišćena poliuretana. Ovaj ekscentrični stvaralac se nije dao pokolebati. Kritike je odbacio kao neosnovane u oba slučaja - smatrao je da je njegovo umetničko i političko zastupanje "ženske strane" jasno još od njegovih dizajnerskih početaka, a korišćenje sintetičkih materijala je istakao kao etapu progresa koji je u toku i bez kog se ne može.



Od 2000. se u prodaji nalazi serija Up2000. Fotelje se više ne pakuju u vakuumske omote i u procesu proizvodnje se svakako više ne koristi freon, već se prave od fleksibilne hladno oblikovane poliuretanske pene, dok je navlaka od elastičnih sintetičkih materijala. Nova paleta boja sada uključuje čak 10-ak opcija, a od skora postoji i Junior kolekcija, namenjena deci. Na Milanskoj Nedelji Dizajna 2021. je svetu predstavljena i Up fotelja napravljena u potpunosti od plute od recikliranih boca, kao jasan nastavak Pešeove dizajnerske filozofije progresa.



Ovaj svestrani stvaralac je stekao brojne poklonike i svojim delovanjem u polju arhitekture, koje je takođe nesvakidašnje i krajnje individualizovano. On veruje u dizajnerski proces koji se bazira na konkretnom prostoru, kako geografskom tako i kulturološkom, kao i na konkretnom klijentu. Svaki projekat je maksimalno personalizovan.



Sam Gaetano Peše kaže za sebe da je proizvod gradova iz kojih potiču njegovi roditelji, te je na tekovinama Venecije sa majčine strane naučio važnost boje, a u nasleđu Firence sa očeve strane, važnost osnovnog crteža. On ne poznaje za granice između umetnosti, arhitekture i dizajna. Umetnost ne postavlja na nedostižni pijedestal - ona je upravo proizvod, naš kreativni odgovor na potrebe vremena u kome živimo. Radoznalost je ono što ga inspiriše i pokreće, a neke od plodova te radoznalosti poseduju i stalne postavke preko 30 svetskih muzeja: MoMA u Njujorku i San Francisku, Metropoliten Muzej u Njujorku, Vitra Muzej Dizajna u Vejlu na Rajni, Muzej Viktorije i Alberta u Londonu, Pompidu Centar i Muzej Dekorativnih Umetnosti Luvra u Parizu... Laureat je brojnih prestižih svetskih nagrada iz oblasti dizajna, a radio je i kao predavač na univerzitetima od Strazbura, preko Milana, Hong Konga, Sao Paola, do Njujorka, u kome i dalje živi.


Gaetano Pesce
Gaetano Pesce (source: Pinterest)

"Postoji bog, a bog je vreme. Vreme, na ovaj ili onaj način, ono odlučuje o svemu što radimo. Ono kreira vrednosti... Naš je posao da razumemo šta nam govori danas, i da pokušamo da to i izrazimo."


"Naše vreme je tečno vreme. Tečnost vam dozvoljava da budete slobodni. Vrednosti nestaju, menjaju se. Upravo je u tome lepota našeg doba. Statični život je užasan, kao umiranje pre vremena." G.P.





Comments


bottom of page