top of page
Writer's pictureStudio Moullet

Antidepresivi Za Enterijer

Updated: Nov 22, 2022

Dom je mesto koje treba da nas, nakon napornog dana, ispuni mirom i napuni nam istrošene baterije, ali to nije uvek slučaj. Ponekad nas čak i dodatno "spušta", tj deprimira, a uzrok su često manje ili veće dizajnerske greške, koje je u većini slučajeva veoma jednostavno ispraviti. Posvetićemo se malo ovom problemu u narednim redovima, jer: Život je lep, a mi smo tu da vam pomognemo da ga dodatno stilizujete!


N°1 Unesite sunce u stan!

interior, living room, sunshine, enterijer, dnevna soba, sunce, cushions, jastucici
(Image source: Pinterest)

Da bismo uočili blagodeti koje sunčeva svetlost ima na naš organizam nisu nam neophodni naučni dokazi - dovoljno je i da samo zamislimo neki ovako lep prolećni dan kao što je danas, blagi povetarac i sunčeve zrake na svom licu, pa da nam se usne razvuku u osmeh. A, postoje i brojne naučne studije* koje upućuju na to da izlaganje sunčevoj svetlosti utiče na povećano lučenje serotonina i endorfina, popularno nazvanih hormonima sreće, i sveobuhvatno pozitivno utiče na kognitivne funkcije mozga, a naročito je važno za tzv cirkadijalni ritam, tj naš biološki ritam. S tim u vezi, što više prirodnog svetla u stanu, to bolje.


Veoma je važno da nam dnevna soba, kuhinja i trpezarija budu dobro osvetljene, ali ne treba zanemariti ni spavaću sobu. Jutarnje buđenje uz sunčeve zrake izuzetno povoljno utiče na naše funkcionisanje u toku ostatka dana, kao i na naše raspoloženje.


Ukoliko sticajem okolnosti u vašem prostoru nemate dovoljno prirodnog svetla, pokušajte da ono što imate maksimalizujete uz pomoć boja, ogledala, dekora, kao i pravilno pozicioniranom veštačkom rasvetom. I ne zaboravite na vrlo važan detalj - temperaturu svetla!


interior, living room, sunshine, enterijer, dnevna soba, sunce, palms, palme, more, sea
(Image source: Pinterest)

N°2 Ublažite oštrinu

interior, bold interior, modern, enterijer, smeo enterijer, moderan
(Image left, credit: Studio Libeskind; Image right, credit: Kazuko Sakamoto, Atelier Tekuto)

Biti konkretan i "oštar" nije loše kao konverzacijska veština, ali previše oštrih uglova u enterijeru pojačava anksioznost i nemir. Razne studije su pokazale da naš um percipira takve oblike kao opasnost i shodno tome u telu aktivira "survival response", tj uzrokuje lučenje adrenalina i kortizola kao fiziološki odgovor.

sofa, modern, living room, dvosed, moderan, dnevna soba, interior, enterijer, beo enterijer, white interior, round design
(Image left, credit: Jonathan Adler; Image right, credit: Amy Lau Design)

Činjenica da je u poslednje vreme nameštaj kružnih linija sve popularniji nije slučajnost. Ne morate da menjate kompletan enterijer. Jednostavno, svesno unesite mekoću u svoj prostor oblim predmetima: okruglim ogledalima, stočićima sa oblim ivicama, okruglim tepihom, ili prebacite mekano ćebe preko stroge ugaone garniture, postavite rasvetu kružnog oblika... Vaš unutrašnji mir će vam biti zahvalan na tome.



N°3 Oslobodite svoj prostor - oslobodite svoj um

lamp, plant, modern, clean, meditation, lampa, biljka, moderna, jednostavno, meditacija, interior, enterijer)
(Image credit: AU_34 Halo Light Planter by Massimo Cappella Studio)

Raščišćavanje previše nagomilanih stvari u enterijeru je krucijalno za mentalnu stabilnost. Previše stvari u prostoru umara mozak, pojačava nervozu i malodušnost, utiče negativno na san, pa čak i na ishranu, i samim tim vrši nepotrebni pritisak na naš imuni sistem. Međutim, i premalo stvari, odnosno prevelika praznina, ima negativne posledice.


Vaš enterijer treba da odražava vas same, da odgovara vašem karakteru, te u skladu sa tim treba i da ga organizujete. Najbolje je da ovaj postupak odradite u etapama: najpre totalno raščistite sve površine, a onda postepeno unosite predmete koji imaju posebno značenje za vas lično, sve do trenutka kada shvatite da je dovoljno.


Ukoliko je raščišćavanje celokupnog prostora odjednom preveliki zalogaj, krenite od nečeg manjeg, pa postepeno povećavajte zonu - počnite od jedne fioke, ormara, sobe. Korak po korak i ćošak po ćošak, dok ne nađete pravu meru.



N°4 Zeleno, volim te, zeleno!

interior, enterijer, dog, pas, greenery, zelenilo, mindfulness
(Image source: Pinterest)

Stručnjaci najrazličitijih profesija univerzalno se slažu u jednom – biljke dižu raspoloženje. Zelenilo i priroda generalno, smiruju naš "monkey mind", kako ga zovu oni koji praktikuju meditaciju, tj fenomen koji se odnosi na to da čovek u toku dana u proseku ima oko 70.000 različitih misli. One jure unaokolo po našem umu, obrađujući najraznovrsnije podatke, uglavnom nasumično. To je izuzetno korisno za naše funkcionisanje, ali jedino ako mi vodimo glavnu reč.


Smirenje uma kroz prosto posmatranje zelenila, ali i osećaj svrhe i zahvalnosti koji nam pruža briga o biljkama, promatranje njihovog rasta i razvitka, imaju brojne pozitivne efekte. Smanjuju osećaj usamljenosti i tuge, ubrzavaju procese zaceljenja, pomažu u borbi protiv depresije. Ukoliko iz bilo kog razloga niste u mogućnosti da gajite biljke, naša preporuka je da, umesto da u prostor ubacujete lažne biljke, unesete zelenilo kroz umetnička dela - slike koje prikazuju drvorede, sočne zelene listove, šumu...



N°5 Bojom do harmonije

interior, enterijer, colorfull, boje, greenery, zelenilo
(Image source: Pinterest)

Bilo da ste pobornici feng shui veštine ili ne, ne bi trebalo da zanemarite efekat boja u vašem prostoru i vašem životu generalno. Psihologija je odavno prepoznala jačinu uticaja koji boje imaju na našu psihu. Naučne studije na tu temu su brojne, ali ono u čemu se generalno sve slažu je sledeće:

  • plava usporava metabolizam, snižava krvni pritisak, ali može da istovremeno na neke ljude deluje deprimirajuće, da odaje utisak hladnoće

  • crvena stimuliše, pomaže u borbi protiv depresije, ali i pojačava agresiju, te je za neke bolji izbor nežnija, ružičasta boja ili crvena u nijansi cigle

  • narandžasta je prirodni antidepresant, bustuje imuni sistem, ali može da deluje i previše stimulativno (dobar je izbor za, na primer, radnu sobu i trpezariju)

  • zelena je odlična boja za enterijer, sveža, smirujuća, utiče na sveopšti balans i harmoniju

  • smeđa boja budi osećaj stabilnosti, povezanosti sa zemljom, budi utehu

  • žuta je boja energije, radosti, ali neke ljude može i da dekoncentriše

  • bela deluje čisto i smirujuće, ali može i da pojača anksioznost, te bi trebalo izbeći all white rešenja za enterijer

Naravno, izuzetno je važno obratiti pažnju na nijanse, kao i na količinu određene boje u prostoru. Neka univerzalna pravila su da svetlije i hladnije boje imaju umirujući efekat, dok tamnije, toplije i zasićenije boje pojačavaju energiju. Svako od nas ima različite potrebe. Donekle na našu percepciju boja utiče i kultura u kojoj smo rasli. Zato je najbolje da iskombinujete ono što nam nauka govori i ono čemu vi lično težite.



N°6 Ne preterujte sa ogledalima!

mirrors, ogledala, modern art, moderna umetnost, art installation, umetnicka instalacija
(Image credit: Mirror Garden by Ning Wang, Archstudio)

Koliko god da su ogledala fantastična za enterijer, nikako ne bi trebalo da preterujete. Ogledala su odlična za dodavanje slojevitosti i utiska dubine u prostoru, ali upravo zbog toga treba biti oprezan, naročito ako je vaš enterijer već dovoljno kompleksan, jer će ona samo pojačati utisak.


Previše ogledala pojačava anksioznost, i zbog vizuelne prezasićenosti, ali što je još značajnije, zbog psihološke preopterećenosti izazvane konstantnim posmatranjem sosptvenog lika, opterećivanjem fizičkom dimenzijom sopstvenog bića, koje diktira društvo u kom živimo.


Umesto predmetima koji izazivaju konstantnu fizičku percepciju nas samih, okružimo se kreacijama koje će kod nas buditi introspekciju, osećaj radosti i harmonije, i povezanosti sa našim unutrašnjim ja.



N°7 Okružite se umetnošću

sofa, interior, enterijer, art, umetnost, painting, slika, figurative art, figurativna umetnost, macka, cat
(Image source: Pinterest, Art source: Instagram @stagbag8 & @studio.atelier.deco)

Posmatranje umetničkih dela može da u našem umu i telu izazove istu hemijsku reakciju kao kada smo zaljubljeni. Iznenađeni? Mi nismo :) Neurobiolozi sa Londonskog univerzitetskog koledža (University College London) su nakon opsežne studije utvrdili ono što zaljubljenici u umetnost tvrde sve vreme - reakcija mozga na umetnost je gotovo ista kao na ljubav. Reaguju isti centri u mozgu, centri za zadovoljstvo i nagradu, a luči se i pozamašna količina dopamina, poznatog kao hormon sreće. Treba li nam još razloga?


Postoje i studije o tome kako posmatranje umetnosti pozitivno utiče na ljude koji pate od različitih bolesti - pacijenti na bolničkom lečenju obuhvaćeni jednom ovakvom studijom su manje osećali bol i patnju i brže su se oporavljali.


I ne brinite, umetnost ne mora da bude preskupa. Nabavljajte slike lokalno, ubacite printove, dobro će vam doći i fotografije dragih ljudi, događaja... Suština je u tome da ćete najviše benefita imati okružujući se umetnošću koja vama lično nešto znači, tj budi u vama osećanje zadovoljstva i radosti. I da poentiramo rečima umetnika Grejson Perija: "Život bez umetnosti bi bio samo niz e-mailova."



N°8 Balansiran odnos materijala

interior, enterijer, moodboard, materials, materijali, wood, stone, greenery, drvo, kamen, zelenilo
(Image credit: West South Studio)

Ukoliko vaš prostor obiluje hladnim materijalima, mermerom, plastikom, staklom, upotpunite ga obavezno elementima od prirodnih materijala. Upotrebite drvo, kanap, tkanje, nešto što je interesantno i vizuelno i taktilno. Važno je da odabrani predmeti podstiču i na dodir, s obzirom na to da ljudska bića podsvesno teže da uspostave što bližu vezu sa prirodom, jer bliža veza sa prirodom vodi i ka bližoj vezi sa nama samima.

N°9 Rasporedi me mudro

interior, good flow, living room, enterijer, dobar protok, dnevna soba, plan prostora, floor plan, open space, otvoren plan
(Image left, source: Pinterest; Image right, credit: Serena and Lily)

I, na samom kraju, ali ne manje važno: da li je vaš prostor prenatrpan? Kako se krećete kroz prostorije - lako ili morate stalno nešto da preskačete i zaobilazite?


Dobar raspored nameštaja, koji omogućava jednostavnu cirkulaciju kroz prostor, olakšava socijalizaciju kada imate društvo, a istovremeno smanjuje tenziju i anksioznost i kada ste sami. Takođe, što je više izražena simetrija u rasporedu, to je veća i vaša unutrašnja smirenost.


Nekad je dovoljno samo prerasporediti postojeće komade nameštaja da se osećamo bolje - već sama akcija može da nam pomogne da razbijemo negativne misli. Naravno, ukoliko ne upadnete u zamku konstantnog razmeštanja i premeštanja, što je novi nivo anksioznosti samo po sebi. Oslušnite svoj instinkt kako bi pronašli baš pravu meru.



Comments


bottom of page